Oorzaken verkleuring

Tanden bleken

Verkleuring van tanden kan ontstaan door uitwendige of inwendige aantastingen.

Uitwendige verkleuring

Bij uitwendige verkleuring is de buitenste laag van de tand, het glazuur, verkleurd doordat allerlei kleurstoffen zich aan de tanden en kiezen hechten. Roken veroorzaakt een ontsierende verkleuring, maar ook het drinken van koffie, thee en rode wijn geeft dat effect. Verder veroorzaken tandsteen en tandplaque verkleuringen op het gebit.

Steeds meer volwassenen laten hun gebit corrigeren dmv een vaste beugel (slotjes). Hierdoor kunnen de tanden erg verkleuren. Dmv bleken krijgt u uw natuurlijke teint weer terug!

Inwendige verkleuring

Dit zijn verkleuringen die zich in het glazuur of tandbeen bevinden. Inwendige verkleuring kent meerdere oorzaken.

Verouderingsproces

De belangrijkste oorzaak van inwendige verkleuring is het dikker worden van je tandbeen. Dit ontstaat naarmate je ouder wordt. Tandbeen ligt onder het glazuur en bepaalt de kleur van je tanden. Hoe compacter je tandbeen, hoe donkerder je gebit. Ook kan het glazuur door slijtage dunner worden waardoor het tandbeen zichtbaarder wordt. Tenslotte kunnen er barstjes in het glazuur zitten waardoor kleurstoffen de tand binnendringen en verkleuringen veroorzaken.

Ongeval

Als tanden en kiezen door een ongeval beschadigd raken, ‘repareert’ de tand dit als het ware zelf door een laagje tandbeen af te zetten aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit veroorzaakt een sterke vergeling. Als het levende deel van de tand, de pulpa, door het ongeval zelfs afsterft, kan een blauwe of geel-grijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik

Het gebruik van het antibioticum tetracycline tijdens de kinderjaren kan op latere leeftijd tot een sterk verkleurd gebit leiden.

Ontwikkelingsstoornissen

Ook kunnen tijdens de ontwikkeling van het gebit afwijkingen in het glazuur of tandbeen ontstaan. Kleurstoffen kunnen dan de kans krijgen de tand binnen te dringen. Iets soortgelijks gebeurt bij gebruik van een te hoge concentratie fluoride tijdens de groei van tanden en kiezen: de vorming van het glazuur wordt verstoord waardoor de tand poreus wordt en kleurstoffen de tand kunnen verkleuren.

Andere oorzaken

Door cariës veroorzaakte verkleuring kan niet door bleken worden verholpen. Een op cariës gerichte specifieke behandeling is dan vereist. Verder zullen grijze vullingen altijd door blijven schijnen. Voor een optimaal wit gebit dienen deze door witte vullingen te worden vervangen.