De behandelingen

De mondhygiëniste

Hilde biedt zorg om de mond gezond te krijgen en/ of te houden (preventie) .

U ervaart zelf misschien al klachten (bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen, slechte adem, tanden gaan los staan), maar misschien ook niet en toch verwijst uw tandarts u door.

Het probleem bij ontstekingen in de mond is, dat u dit zelf niet altijd merkt. In eerste instantie is alleen het tandvlees ontstoken. Wanneer u hier niets aan doet, kan de ontsteking zich verder uitbreiden onder de rand van het tandvlees. Vervolgens wordt het kaakbot aangetast met als uiteindelijk gevolg losstaande tanden en kiezen.

Eerste bezoek

Het is belangrijk voor mij om uw verwachtingen af te stemmen met de mogelijkheden van mijn zorgverlening. Hoe kan ik u het beste van dienst zijn?
Ik stel u daarom de nodige vragen en beantwoordt uiteraard graag de uwe. Bij het eerste bezoek neem ik  globaal de situatie in uw mond op. Hierna kan ik u vertellen of preventieve zorg volstaat of dat er een tandvleesbehandeling nodig is.

Bij preventie richt ik mij vervolgens op voorlichting & instructie en de professionele gebitsreiniging.

Bij tandvleesbehandeling neem ik eerst een volledige status op, waarmee wij u per tand en per kies kunnen laten zien wat de problemen zijn:

  • Zijn er pockets (ruimte tussen de tand en tandvlees) en hoe diep?
  • Is er bloeding, plak, pus?
  • Is er sprake van teruggetrokken tandvlees?

Status

De status is erg belangrijk. Het geeft inzicht in o.a. de conditie van het tandvlees en is het uitgangspunt voor het behandelplan en de bijbehorende kosten. De status is vervolgens een meetinstrument om te bekijken in hoeverre de behandeling resultaat heeft en of er wellicht bijsturing nodig is. Aan de hand van de status maak ik een behandelplan en een begroting, zodat u goed geïnformeerd kunt beslissen of u de behandeling wil laten uitvoeren.

Tanden bleken

Verkleuring van tanden kan ontstaan door uitwendige of inwendige aantastingen. 

Uitwendige verkleuring

Bij uitwendige verkleuring is de buitenste laag van de tand, het glazuur, verkleurd doordat allerlei kleurstoffen zich aan de tanden en kiezen hechten. Roken veroorzaakt een ontsierende verkleuring, maar ook het drinken van koffie, thee en rode wijn geeft dat effect. Verder veroorzaken tandsteen en tandplaque verkleuringen op het gebit.

Steeds meer volwassenen laten hun gebit corrigeren dmv een vaste beugel (slotjes). Hierdoor kunnen de tanden erg verkleuren. Dmv bleken krijgt u uw natuurlijke teint weer terug!

Inwendige verkleuring

Dit zijn verkleuringen die zich in het glazuur of tandbeen bevinden. Inwendige verkleuring kent meerdere oorzaken.

Verouderingsproces
De belangrijkste oorzaak van inwendige verkleuring is het dikker worden van je tandbeen. Dit ontstaat naarmate je ouder wordt. Tandbeen ligt onder het glazuur en bepaalt de kleur van je tanden. Hoe compacter je tandbeen, hoe donkerder je gebit. Ook kan het glazuur door slijtage dunner worden waardoor het tandbeen zichtbaarder wordt. Tenslotte kunnen er barstjes in het glazuur zitten waardoor kleurstoffen de tand binnendringen en verkleuringen veroorzaken.

Ongeval
Als tanden en kiezen door een ongeval beschadigd raken, 'repareert' de tand dit als het ware zelf door een laagje tandbeen af te zetten aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit veroorzaakt een sterke vergeling. Als het levende deel van de tand, de pulpa, door het ongeval zelfs afsterft, kan een blauwe of geel-grijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik
Het gebruik van het antibioticum tetracycline tijdens de kinderjaren kan op latere leeftijd tot een sterk verkleurd gebit leiden.

Ontwikkelingsstoornissen
Ook kunnen tijdens de ontwikkeling van het gebit afwijkingen in het glazuur of tandbeen ontstaan. Kleurstoffen kunnen dan de kans krijgen de tand binnen te dringen. Iets soortgelijks gebeurt bij gebruik van een te hoge concentratie fluoride tijdens de groei van tanden en kiezen: de vorming van het glazuur wordt verstoord waardoor de tand poreus wordt en kleurstoffen de tand kunnen verkleuren.

Andere oorzaken
Door cariës veroorzaakte verkleuring kan niet door bleken worden verholpen. Een op cariës gerichte specifieke behandeling is dan vereist. Verder zullen grijze vullingen altijd door blijven schijnen. Voor een optimaal wit gebit dienen deze door witte vullingen te worden vervangen.